Local Anaesthesia Question and Answers

Local Anaesthesia Important Notes

Local Anaesthesia Classification:

1. Based on the Site of Action:

  • Class A: Agents acting on the Exampleternal surface of the membrane: Example- Biotoxins
  • Class B: Agents acting on the internal surface of the membrane. Example- Quaternary ammonium compounds
  • Class C- Agents acting by independent mechanism- Example- Benzocaine
  • Class D- Agents acting by combination mechanisms- Example- Articaine, Bupivacaine

Read And Learn More: Pharmacology Question and Answers

2. Based On Group of Drugs:

  • ESTERS

Esters of Benzoic Acids:

    • Butacaine
    • Cocaine
    • HExampleylcaine
    • Tetracaine

Esters of Paraamino Acids:

Local anaesthesia questions and answers

B Pharmacy Important Questions

    • Chloroquine
    • Procaine
  • AMIDES
    • Atricaine
    • Bupivacaine
    • Etidocaine
  • Quinolone- Centbucridine

Local Anaesthesia Parts:

  • Aromatic lipophilic group
  • Hydrophilic amino group
  • An intermediate chain

Local Anaesthesia Biotransformation:

  • Ester group – hydrolysis by plasma cholinesterases
  • Amide group – hydrolysis and hydroxylation by microsomal enzymes of the liver

Local Anaesthesia Safe dose:

  • A safe dose of 2% lignocaine is
    • 4.5 mg/kg or 300 mg without vasoconstrictor
    • 7 mg/kg or 500 mg with vasoconstrictor
  • Safely dose of adrenaline for dental use
    • In normal patients – 0.2 mg
    • For cardiac patients – 0,04 mg

Safe dose Actions:

B Pharmacy Important Questions

  • Anaesthesia of smaller nerve fibres
  • Stimulation of CNS
  • Produces vasodilatation
  • Produces depressant effect on the myocardium

Local Anaesthesia Adverse drug reactions:

  • Intolerance
  • Cardiovascular depression
  • CNS stimulation
  • CNS depression
  • Malignant hyperpyrExampleia

Local Anaesthesia Uses:

  • Surface anaesthesia – for pain due to burns, ulcers and fissures
  • Infiltration anaesthesia
  • Nerve block anaesthesia
  • Spinal anaesthesia
  • Systemic use for anti-arrhythmic effect

Local anesthesia MCQs with answers

B Pharmacy Important Questions Local Anaesthesia Long Essays

Question 1. Classify local anaesthetics and write in detail about xylocaine/lignocaine.

Answer:

Local Anaesthetics:

Local anaesthetics are drugs which cause a reversible loss of sensation in the restricted area of the body either by depression in the Excitation of conducting nerves or suppression of Examplecitation of peripheral nerves.

Local Anaesthetics Classification:

1. Based on chemical structure.

  • Amides – Lignocaine, mepivacaine.
  • Esters.
    • Esters of benzoic acid – Butaaine, cocaine.
    • Esters of para-aminobenzoic acid – chloride- caine.
  • Quinolones – Centbucridine.

2. Based on the duration of action.

  • Injectable anaesthetics.
    • Low potency and short duration,
      • Procaine, chlorprocain.
    • Intermediate potency and duration.
      • Lignocaine and prilocaine.
    • High potency and long duration.
      • Tetracaine, bupivacaine.
  • Surface anaesthetic.
    • Soluble – cocaine, lignocaine, tetracaine.
    • Insoluble – benzocaine, tetracaine.

3. Based on biological site and mode of action.

  • Class A
    • Agents acting at receptor site on Exampleternal surface of nerve membrane.
      • Example: biotoxin.
  • Class B.
    • Agents act at receptor sites on the internal surface of the nerve membrane.
      • Example: quaternary ammonium compounds.
  • Class C.
    • Agents act by a receptor-independent physical-chemical mechanism.
      • Example: Benzocaine.
  • Class D.
    • Agents act by a combination of receptor and receptor-independent mechanisms.
      • Examples: Atricaine, lidocaine, mepivacaine.

B Pharmacy Important Questions Local Anaesthetics Mechanism of Action:

Displacement of calcium ions from sodium channel receptor site which permits.
↓
The binding of the LA molecule to this site produces.
↓
Blockade of the sodium channel and decrease in sodium conductance.
↓
Leads to depression in the rate of electrical depolarization.
↓
Failure to achieve the threshold potential level along with.
↓
Lack of development of propagated action potential called.
↓
Conduction Blockade

Xylocaine/Llgnocaine:

  • It is the most widely used local anaesthesia.
  • It is fast and long-lasting.
  • It blocks nerve conduction within 3 min.

B Pharmacy Important Questions Xylocaine/Llgnocaine Actions:

1. Local actions:

  • Blocks sensory nerve endings, nerve trunk, neuromuscular junction, ganglionic synapse and receptors.
  • Reduces the release of acetylcholine.
  • Causes anaesthesia of the skin and paralysis of voluntary muscles.

2. Systemic actions.

  • CNS [Central Nervous System]
    • Produces stimulation followed by depression.
    • Causes blood-brain barrier (BBB).
    • Depresses cortical inhibitory pathway.
  • Cardiovascular system (CVS).
    • Lignocaine decreases Examplecitability, conduction rate and force of contraction.
    • Causes hypotension due to vasodilatation and myocardial depression.
  • Smooth muscles
    • Depresses contraction of intact bowel.

Xylocaine/Llgnocaine Uses:

1. Anaesthesia.

  • Used in all types of anaesthesia.

2. Anti-arrhythmia.

Xylocaine/Llgnocaine Adverse Effects:

1. CNS effects.

  • Drowsiness, mental clouding, altered tastes, tinnitus.

2. CVS effects.

  • Hypotension, bradycardia, cardiac arrhythmia, vascular collapse.

3. Overdose.

  • Causes muscle twitching, convulsions, and cardiac arrhythmia.

4. Injections are painful and may delay wound healing.

BDS local anesthesia important questions

Question 2. Mention the types of local anaesthetics.

Answer:

Types of Methods of Local Anaesthesia:

Types Of Methods Of Local Anaesthesia

Question 3. Classify local anaesthetics. Compare lignocaine and cocaine.

Answer:

local anaesthetics Classification:

Compare Lignocaine And Cocaine

Question 4. Explain how the action of lignocaine can be prolonged.

Answer:

Prolonging Action of Lignocaine:

  • The action of lignocaine can be prolonged by the addition of adrenaline.
  • Adrenaline reduces the rate of absorption of lignocaine from the site to systemic circulation.
  • This prolongs the duration of the action.
  • It also reduces the systemic toxicity of lignocaine because of its slow absorption.
  • As it gets absorbed, it is metabolized.

Question 5. Write a note on the advantages of lignocaine.

Answer:

lignocaine Advantages:

  • Most widely used.
  • Versatile, used for all types of blocks.
  • Fast and long-lasting.
  • Blocks nerve conduction within 3 min.
  • More intense.
  • Its effect last for 30 – 45 min.
  • Available in various forms like spray, gel ointment, and injection.
  • Cross sensitivity is not seen with it

B Pharmacy Important Questions Local Anaesthesia Short Essays

Question 1. Uses of adrenaline with lignocaine.
(or)
The rationale of combining adrenaline with Lignocaine.

Answer:

Combining adrenaline with lignocaine has some advantages as well as disadvantages.

Lignocaine Advantages:

  • Decreases rate of absorption of lignocaine.
  • This prolongs its duration of action.
  • Reduces systemic toxicity.
  • Increases intensity of nerve block.
  • Provides a bloodless field for surgery.

Lignocaine Disadvantages:

  • Intense vasospasm and ischaemia in the tissues with end arteries cause gangrene.
  • Absorption of adrenaline may cause systemic toxicity.
  • It may delay wound healing.

Lignocaine Contraindications:

  • The adrenaline + lignocaine combination is contraindicated in
  • Cardiovascular disorders.
  • Hypertension.
  • Congestive cardiac failure.
  • Ischaemic heart disease.

Classification of local anesthetics questions

Question 2. Differentiate between general anaesthesia and local anaesthesia.

Answer:

Difference Between General Anaesthesia And Local Anaesthesia

Question 3. Techniques of local anaesthesia with examples

Answer:

Techniques Of Local Anaesthesia With Example

B Pharmacy Important Questions Local Anaesthesia Short Answers

Question 1. Lidocaine/Lignocaine/xylocain.

Answer:

Lidocaine is a long-lasting amide local anaesthetic agent.

  • Lidocaine is the most widely used local anaesthetic.
  • Lidocaine causes vasodilation in the area of injection.
  • Lidocaine is used in all types of blocks.
  • Lidocaine is available in various forms.
  • Lidocaine effects occur within 3 min and last for 30 – 45 min.
  • Lidocaine action can be prolonged by the addition of adrenaline.
  • Lidocaine is metabolized in the liver.
  • Lidocaine is used in 0.5 – 2% concentration.

Pharmacology of local anesthesia questions

Question 2. Cocaine.

Answer:

Cocaine is a natural alkaloid obtained from leaves of Erythroxylon coca.

  • Cocaine is an ester local anaesthetic agent.
  • Earlier it was used for ocular anaesthesia.
  • Cocaine is well observed.
  • As Cocaine is a protoplasmic poison, it is never injected.
  • In the periphery, it blocks noradrenaline and adrenaline into adrenergic nerve endings.
  • Cocaine causes.
  1. Local vasoconstriction.
  2. Tachycardia.
  3. Rise in BP.
  4. Mydriasis.

Question 3. Procaine.

Answer:

It is an ester local anaesthetic agent.

  • It is the first synthetic local anaesthetic.
  • It is metabolized in plasma.
  • It is not surface anaesthetic.

Procaine Mechanism:

Hydrolysis of procaine.
↓
Release of para-aminobenzoic acid (PABA)
↓
This antagonises the antibacterial action of sulphonamide.

Question 4. Topical local anaesthetics.

Answer:

  • Also known as surface anaesthetics.
  • They are available as solutions, ointments, gels, creams, sprays, lozenges, etc.

Topical local anaesthetics Drugs used:

Drugs Used

Topical local anaesthetics Uses:

  • Applied topically on the mucous membrane of the nose, mouth, eyes, throat, upper respiratory tract, oesophagus, and urethra.
  • During endoscopy
  • In tonometry of eye.

Local anesthesia viva questions with answers

Question 5. Intravenous anaesthesia.

Answer:

Also known as Bier’s block.

  • It allows an extremely rapid induction.
  • There is no route of quick elimination like lungs for it
  • Thus it is used for induction.
  • During it, anaesthesia is maintained by an inhalational agentIntravenous Anaesthesia

Dental local anesthesia Q&A

Question 6. Lidocain and mepivacaine.

Answer:

Lidocain And Mepivacaine

 

Leave a Comment