Out In The Garden Class 3 NCERT English Chapter 4 Question Answer

NCERT Solutions For Class 3 English Toys And Games Chapter 4 Out In The Garden

Let us Observe! Enjoying games with friends

Look at the given picture carefully and answer the questions that follow!

Enjoying games with friends NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Toy and Games Question 1 Learning through outdoor play

Out in the Garden Class 3 Question Answer

Read And Learn More: NCERT Solutions For Class 3 English Santoor

Enjoying games with friends

Enjoying games with friends NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Toy and Games Question 1.1 Learning through outdoor play

1. Can you list some of the games that the children are playing?
Answer:
Football, cycling, badminton, skipping rope, swinging, roundabout, etc.

Out In The Garden Enjoying Games With Friends

Let us Recite!
Read the following lines.
Out in the garden,
Each fine day,
With my ball,
I like to play.
I bounce my ball,
I throw my ball.
I catch my ball,
On each fine day

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Out In the Garden Enjoying games with friends Learning through outdoor play

Let us Do!

Question 1. Directions Answer the following questions based on the poem given above.

1. Where does the child like to play?
Answer: The child likes to play in the garden.

2. What does the child like to do in the garden on fine days?
Answer: The child likes to play with the ball in the
garden on fine days

3. Name three actions that the child performs with the ball In the garden.
Answer: The three actions that the boy does with the ball are bouncing, throwing, and catching the ball.

NCERT Class 3 English Chapter 4 Out in the Garden

NCERT Solutions For Class 3 English

Question 2. Tick (✓) the correct option.

Question 1. What does the child do with the kite in the garden?

  1. Bounce It
  2. Eat It
  3. Fly it
  4. Plant it in the ground

Answer: 3. Fly it (✓)

Question 2. What does the child do with the friends in the garden?

  1. Study
  2. Cook
  3. Play
  4. Sleep

Answer: 3. Play (✓)

Question 3. Which word is best to describe the poem?

  1. Sad
  2. joyful
  3. Scary
  4. Boring

Answer: 2. joyful (✓)

Enjoying Games With Friends

Question 4. Which line is repeated in the poem?

  1. Out in the garden, Each fine day.
  2. With my kite, I like to fly.
  3. In the garden, I like to play.
  4. With my ball, I like to play

Answer: 1. Out in the garden, Each fine day. (✓)

Question 3. Write (T) for the correct sentence and (F) for the incorrect sentence.

In the garden, the child plays with a ball every day. –True

The child plays alone with their kite in the garden. –false

The children jump and sway, and slide and swing.-true

let us think!

Question 4. Write the answers to the following question in the space given below.

1. What activities do the children do together in the garden?
Answer: 1. The children enjoy running, skipping, jumping, swaying, sliding, and swinging together in the garden.

2. How does the child describe their actions with the kite?
Answer: The child tugs, pulls, and flies their kite

3. Name three games you can play in the garden.
Answer: Three games you can play in the garden are hide and seek, badminton, and catch the ball.

Class 3 English Chapter 4 Question Answer

NCERT Solutions For Class 3 English

Let us Do!

Question 5. We all play many games in our day-to-day lives. Can you identify some of them given in the pictures and complete their names

Enjoying games with friends NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Out In The Garden Question 5 Learning through outdoor play

  1. T_ _ of_ar
  2. _o_e S_i p_ _ _ g 
  3. C_ _ c _ _ _ 
  4. P_t_ _ 

Answer:

  1. tug of war
  2. rope skipping
  3. cricket
  4. pitch

Let us Recite!

Question 6. The poem consists of many action words. Here is the poem for you. Can you underline the action words in the poem?

Out in the garden, I tug my kite
Each fine day I pull my kite
With my ball, I fly my kite
I like to play On each fine day

Enjoying games with friends

I bounce my ball, Out in the garden
I throw my ball. each fine day
I catch my ball, with my friends
On each fine day, I like to play

Out in the garden, we run and skip
Each fine day. we jump and sway
With my kite, we slide and swing
I like to play on each fine day

Out in the Garden Poem Class 3 NCERT Solutions

Let us Learn!

NCERT Solutions For Class 3 English

Look at these lines from the poem

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Out In The Garden Question 6

  1. We run and skip,
  2. We jump and sway.
  3. We slide and swing

NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 4

Question 7. The poem given above uses ‘and’ to join two action words. Combine these words using ‘and’ and write them in the blanks. One has been done for you.

Give, take – give and take

sing, dance sing, and dance

eat, drink eat and drink

catch, throw catch, and throw

run, catch run, and catch

Let us Draw!

Question 8. What is the game that you like to play?

Can you draw its picture in the box?

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 4 Question And Answer Out In The Garden Question 8

Best Friends Class 3 NCERT English Chapter 3 Question Answer

NCERT Solutions For Class 3 English Fun With Friends Chapter 3 Best Friends

Let us Read! Loyalty builds strong friendships

Read the following lines from the text. “The star was wise. She looked at all of them. She thought for a while. Then she said, “All of you are friends. Then why should you fight? Let me tell you something very important. Do you know what you could do if you were together? You could create the most beautiful pictures and patterns! Just look around. We find amazing designs and things in all the shapes. So, stop fighting. Together we all can create wonders.

Let us Do!

Question 1. Direction Answer the following questions based on the passage given above.

1. What does the star tell the shapes to do instead of fighting?
Answer: The star told the shapes to be friends and stay together.

Read And Learn More: NCERT Solutions For Class 3 English Santoor

2. What can the shapes do together?

Answer: The shapes could create beautiful pictures and patterns together

NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 3 Best Friends

Loyalty builds strong friendships

3. Who Is referred to as ‘All’ by the wise star?
Answer: The shapes circles, Square, Triangle, and Rectangle are called ‘all’ by the wise star.

Question 2. Tick (✓) the correct option.

1. What does the circle say about being the best?

  1. Having three sides and no circle
  2. Being round and beautiful
  3. Having four sides
  4. Having one long side and two short

Answer: 2. Being round and beautiful

2. Children use this shape to draw mountains

  1. Circle
  2. Square
  3. Triangle
  4. Rectangle

Answer: 3. Triangle

3. Children enjoy biscuits and chocolates in

  1. Circle
  2. Square
  3. Triangle
  4. Rectangle

Answer: 4. Rectangle

4. I have four sides, all equal in size. What am I?

  1. Circle
  2. Square
  3. Triangle
  4. Rectangle

Answer: 2. Square

Loyalty builds strong friendships

5. Why do friends meet a star?

  1. To ask for the direction to the sky
  2. To decide which is the best shape among them
  3. To learn how to shine bright
  4. To ask the star about the shape of the Moon

Answer: 2. To decide which is the best shape among them

Question 3. Write (T) for the True statement and (F) for the False.

The circle does not have sharp edges.- True

A square has four sides but not all of them are equal in size.-False

The triangle has two sides.-False

The friends could decide who was the best among them-False

Best Friends Class 3 English NCERT Solutions

Question 4. Write the answers to the following questions in the space given below.

1. Who are the four friends in the story?
Answer: The four friends in the story are Circle, Square, Triangle, and Rectangle.

2. What do the shapes fight about?
Answer: The shapes fight about which is the best shape

3. Who helps the friends understand their mistakes?
Answer: The wise star helps the friends understand their mistakes.

4. What lesson do the friends learn?
Answer: The lesson the friends learned is the importance of unity and friendship.

5. How do the wise stars help change the behavior of their friends?
Answer: The wise star helps the friends realize the Importance of friendship.

Question 5. In the story, the shapes use many words to describe themselves. Can you describe all of them? One example has been done for you.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Best Friends Question 5..1 Loyalty builds strong friendships

All of these shapes are beautiful and best in their way!

Let us Learn!

Read the words below each picture

Loyalty builds strong friendships NCERT Class 3 English Santoor Chapter 3 Question And Answer Best Friends Question 5.1

There are some words with which we have used ‘a’ and some words with which we have used ‘an’.

Loyalty builds strong friendships

The words for which we have used ‘a’ start with consonants.

The words for which we have used ‘an’ start with vowels.

Best Friends Poem Class 3 Question Answer

Let us Do!

Question 6. Add ‘a’ or ‘an’ before the words

Loyalty builds strong friendships NCERT Class 3 English Santoor Chapter 3 Question And Answer Best Friends Question 6

Question 7. Fill in the blanks with a suitable article. The first one is done for you.

Sita has 2 oranges and an apple.

Ramesh has a red jacket.

Do you have an umbrella?

Rahul is an engineer.

Never trust a liar.

There is a peacock on the tree.

Loyalty builds strong friendships

I have a colorful dress.

Please give me a glass of water.

May I ask you a question?

My mother is a homemaker.

Pramila bought an orange from the shop.

NCERT Class 3 English Fun With Friends Chapter 3

Fun With Words Loyalty Builds Strong Friendships

What do You do?

Loyalty builds strong friendships

Let us Recite!

Read the following poem.

Loyalty builds strong friendships

Let us Do!

Question 8. We have learned about action words. Can you find the action words in the poem?
Answer:

  1. Sing
  2. Swing
  3. Jump
  4. Run
  5. Bark
  6. Mew
  7. Roar
  8. Hunt
  9. Raise

Badal And Moti Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

NCERT Solutions For Class 2 English Fun With Friends Chapter 2 Badal And Moti

Question 1. Read the following lines. Badal’s bravery saves Moti

“Can this puppy stay with us, Maa?” asked Badal. “Yes beta, but only if you promise to take care of the puppy”, said his mother with a smile. Badal and his mother named the puppy Moti. As days went by, Moti grew up and loved Badal. They became best friends. They ate and played together. Moti followed Badal wherever he went. They played their favorite games together.

Badal's bravery saves Moti NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 1 Animals can be friends

Badal and Moti Class 3 Question Answer

Read And Learn More: NCERT Solutions For Class 3 English Santoor

Let us Do!

Question 1. Directions Answer the following questions based on the extract given above.

1. Who brought the puppy home?
Answer: Badal brought the puppy home.

2. What did the mother ask Badal to promise to keep the puppy?
Answer: The mother asked Badal to promise to take care of the puppy.

3. What did Badal and his mother name the puppy?
Answer: Badal and his mother named the puppy Moti.

Question 2. Tick (✓) the correct option.

1. What did Badal find on his way home from school?

  1. A cat
  2. A puppy
  3. A bird
  4. A Rabbit

Answer: A Puppy (✓)

2. What happened with Badal on a rainy day?

  1. He found a gift on the road
  2. He slipped into a deep pit
  3. He got lost in the forest
  4. He met a new friend named Moti

Answer: 2. He slipped into a deep pit (✓)

 3. He slipped into a deep pit

  1. Eat
  2. Play
  3. Walk
  4. Both 1 and 2

Answer: 4. Both 1 and 2 (✓)

Class 3 English Chapter 2 Badal and Moti Q&A

Badal’s Bravery Saves Moti

4. How did Badal’s mother feel when Badal did not return home?

  1. Angry
  2. Sad
  3. Worried
  4. Irritated

Answer: 3. Worried (✓)

5. Who helped in rescuing Badal from the pit?

  1. His mother
  2. Moti
  3. Neighbors
  4. All of these

Answer: 1. His mother (✓)

Badal’s bravery saves Moti

Question 3. Write (T) for the True statement and (F) for the False statement.

  1. Badal lived with his grandmother.
  2. Moti grew up and loved Badal.
  3. Badal’s mother was worried when he did not come home in time.
  4. Moti caught Badal’s photo.
  5. Badal hugged his puppy Moti and thanked him.

Answer:

  1. False
  2. True
  3. True
  4. False
  5. True

Let us think

Question 4. Write the answer to the following questions in the space given below

1. What did Badal do when he found the puppy shivering?
Answer: When Badal found the puppy shivering, he brought the puppy home.

2. What relationship did Moti and Badal share?
Answer: Moti and Badal were best friends

3. How did Moti find Badal?
Answer: Moti found Badal by following his scent

4. How did Moti help Badal when he fell into the pit?
Answer: Moti barked loudly to alert the neighbors about Badal. The neighbors found Badal in the pit and rescued him.

NCERT Class 3 English Chapter 2 Solutions

Let us number

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Question 5. Moti barked loudly to alert the neighbors about Badal. The neighbors found Badal in the pit and rescued him.

1. The first sentence has already been marked for you.
Answer: 3

2. One rainy day, he slipped and fell into a deep pit.
Answer: 2

3. Badal and his mother named the puppy Moti.
Answer: 6

4. Badal hugged Moti.
Answer: 1

5. Badal came across a puppy by the side of the road.
Answer: 4

Question 6. Moti accompanied Badal’s mother to search for him.
Answer: 4

Question 7. Moti followed Badal’s scent went near the pit and started barking
Answer: 5

Badal and Moti Story Class 3 Questions and Answers

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Read the following passage from the story Badal and Moti

One rainy day, while Badal was on his way home from school, he slipped on the muddy lane and fell into a deep pit. He tried hard, but could not come out of the pit.

Badal’s mother was worried when he did not come home in time. Moti too was waiting at the gate. Badal’s mother gathered the neighbors to help search for him. Moti too accompanied them.

Question 6. Can you circle the words that end with -ed? These words represent actions that have already happened.
Answer: Slipped, tried, worried, gathered, and accompanied.

Question 7. Let us make more such words! Added to the given words to represent actions that have already happened.

  1. Smile _____Smiled
  2. Dance _____Danced
  3. Call _____Called
  4. Walk _____Walked
  5. Play _____Played
  6. Talk _____talk
  7. Ask _____Asked
  8. Touch _____Touched

Question 8. We learned about words and their friends in Chapter 1. Just like them we also have words that can come together. For example- Bread and butter can be used together as a pair. Match the words given in Column A with their pairs given in Column B.

Badal's bravery saves Moti NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 8

NCERT Solutions for Class 3 English Badal and Moti

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Answer: 

Badal's bravery saves Moti NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 8.2

Let Us Think!

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 9.3

Badal’s Bravery Saves Moti

Question 9. We do many things in a day. Some of these are done before you go to school. Some are done in school and some after school. Let us make a list of things that we do in a day.

Badal's bravery saves Moti NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 9

Answer:

 

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Badal protects his friend NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 9.1

Let us Write!

Look at the given images. They tell the story of an ant and a grasshopper. It presents how timely action is important.

Badal protects his friend NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 9.4

Class 3 English Chapter 2 Workbook Answers

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Badal’s bravery saves Moti

Question 10. Complete the story using the word given in the box.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 10

Once, there lived an ant and a cricket. The cricket used to____________ songs and dances during the summer and spring seasons. He enjoyed his life and never cared for the ____________. He had not stored any food for the winter season. So, when the winter arrived, he had to eat. He was dying to lend him some food. He also requested, However, the ant____________ house. The story conveys a about our future and plans things accordingly. If we are future needs, then we should start working ____________We should not be careless and should not to____________. So, he went to the ant and asked to be at the ant’s home. to____________help himmessageand told that him to go should out of think his of our _ it at the earliest. important things.

Let us Punctuate!

When you read Bablu and Moti’s story, you had read the following sentences.

“Can this puppy stay with us, Maa?”
“Yes beta, but only if you promise to take care of the puppy.”
These sentences end with ‘?’ or 7 These are called punctuation marks.
‘?’ is used with questions while 7 is used with statements.

Badal’s Bravery Saves Moti

Question 11. Now, let us add ‘?’ Or  ∴ to the following sentences and rewrite them in the space given below.

1. The Moon revolves around the Earth
Answer: The Moon revolves around the Earth.

2. What is your Sun sign
Answer: What is your Sun sign?

3. I like to eat oranges
Answer: I like to eat oranges.

4. May I borrow your pencil
Answer: May I borrow your pencil?

5. Brinda and Varun are good friends
Answer: Brinda and Varun are good friends.

6. Abhishek went to Mumbai
Answer: Abhishek went to Mumbai.

7. Where are you going
Answer: Where are you going?

Let Us Write!

Question 12. Just like us, words also have friends.

We can find many friends for words by placing them together and reading them. We will find that these words have a new meaning. For example- Black is friends with the word Board making ‘Blackboard’ Let us find some words and their friends. Identify the given picture and join the words together. Write the new words formed in the given space.

Badal and Moti Story Worksheet with Answers

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Badal protects his friend NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 12

Badal and Moti Class 3 Full Question Answer in English

Class 3 NCERT English Chapter 2 Question Answer

Badal’s bravery saves Moti

Answer:

Badal protects his friend NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 12.1

NCERT Class 3 English Chapter 2 Badal and Moti Question Answer

Badal’s Bravery Saves Moti

Let us Draws

Question 13. Do you also want to own a pet? What would that pet be? Can you draw your pet on the given box?

Badal protects his friend NCERT Class 3 English Santoor Chapter 2 Question And Answer Badal And Moti Question 13

Colours Class 3 NCERT English Chapter 1 Question Answer

NCERT Solutions For Class 3 English Fun With Friends Chapter 1 Colours

Let us Do! Friends make life colorful

Question 1. Look at the amazing pictures given below and answer the questions that follow. 

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 1 What color is grass?

Colours Class 3 English Chapter 1 Question Answer

Read And Learn More: NCERT Solutions For Class 3 English Santoor

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 1.1 What color is grass?

1. How many ducks and hens are there?
Answer: 8

2. What are duck babies called?
Answer: Ducklings

3. Where are the ducks and hens going?
Answer: A village fair

4. Who helped the hens cross the river?
Answer: Ducks

Class 3 English Colours Question Answer

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

5. Are the ducks and hens friends?
Answer: Yes

Friends make life colorful

Question 2. We just learned what duck babies are called. Do you know more about animals and their babies?

Match the animals in column A with their young ones in column B

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 2What color is grass?

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 2.1 Friends make life colorful

Colours Poem Class 3 Question Answer

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour

Answer:

  1. Cow-calf
  2. Chicken- chick
  3. Sheep- lamb
  4. Duck-duckling
  5. Rabbit- bunny
  6. Pig- piglet
  7. Horse- fool

Let us Recite!

Read the following lines.

You have a few crayons,
Red, yellow and blue.
Green, purple and black,
I have some too.
I need the red
and you need the black.
If we share our crayons,
We have a full pack!

Let us Do!

Question 1. Directions Answer the following questions based on the poem given above

1. How many crayon colours do the children have in total?
Answer: The children have six crayon colours in total.

2. What are the colours of the crayons mentioned in the poem?
Answer: The colours of the crayons mentioned in the poem are red, yellow, blue, green, purple, and black.

Friends make life colorful

3. What is the main idea or message conveyed in the poem about sharing
crayons?
Answer: The poem’s main idea is that everyone can have all the colours when we share our crayons.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

Question 2.  Tick (✓) the correct option.

1. What are the children sharing in the poem?

  1. Toys
  2. Books
  3. Crayons
  4. Pencil

Answer: 3. Crayons (✓)

 NCERT Solutions for Class 3 English Chapter 1 Colours

2. Which of these colours of the crayons are given in the poem?

  1. Pink, orange, yellow
  2. Red, yellow, blue
  3. Red, green, pink
  4. Blue, black, grey

Answer: 2. Red, yellow, blue (✓)

3. What colour crayon does the other child need?

  1. Green
  2. Black
  3. Purple
  4. Pink

Answer: 2. Black (✓)

4. How do the children feel after sharing their crayons?

  1. Sad
  2. Happy
  3. Angry
  4. Excited

Answer: 3. Happy (✓)

Question 3. Write (T) for the True sentence and (F) for the False sentence.

  1. Only one child has crayons. ( )
  2. The speaker needs the black crayon. ( )
  3. Sharing means having a complete pack of crayons. ( )

Answer: 

  1. False
  2. False
  3. True

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour

Question 3. Write the answers to the following questions in the space given below.

1. What colour of crayons does the child need to have a full pack?
Answer: The child needs a red colour of crayon to have a full pack of all the colours.

2. Why did the children want to share the crayons?
Answer: The children wanted to share the crayons because they missed some colours in their packs.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

3. Name three other things you could share with a friend other than crayons
Answer: I can share toys, books, snacks, and many other things with friends.

Question 5. Rearrange the letters to find the hidden colour.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 5What color is grass?

  1. LEBU ____________________
  2. LYLEWO ____________________
  3. RENEG ____________________
  4. RUPPEL ____________________
  5. NROBW ____________________

Answer:

  1. LEBU – Blue
  2. LYLEWO – Yellow
  3. RENEG – Green
  4. RUPPEL – Purple
  5. NROBW – Brown

Colours Chapter 1 Class 3 English Exercise

Question 6. Write one rhyming word for each of the given words.

Yellow _Fellow

Black _Tarck

Full_Pull

Blue_True

HAVE FUN! Friends Make Life Colorful

Question 7. Now that we know about different colours, complete this crossword. (Hint – The colours are present near the crossword itself.)

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 7.2 Friends make life colorful Friends make life colorful

Friends make life colorful

Answer:

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 7 Friends make life colorful

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

Question 8. Read the words given below. Circle the action words.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 8 Friends make life colorful

Answer:

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 8.1 Friends make life colorful

Class 3 Chapter 1 English Poem Colours Questions

Question 9. Now find the action words that you have circled in the given grid

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 9 Friends make life colorful

Friends make life colorful

Answer:

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 9.1 Friends make life colorful

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

Question 10. We all know that there are 26 letters in the English alphabet. We form many words using these alphabets. Let us read some sentences from these alphabets!

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 10 Friends make life colorful

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 10.1What color is grass?

Class 3 English Poem Colours Full Question Answer

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 10.2 Friends make life colorful

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour 

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 10.3 What color is grass?

Now you know the order of these alphabets. Let us test! Place the given words In the correct alphabetical order.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 10.4 Friends make life colorful Friends make life colorful

Answer: brown, brook, clad, class, deal, dry, drink, fresh, from, hill, home, must, plod, read, round, same, shirt, tall, test vest

Let us do it!

Question 11. Make sentences using the given words.

Brown-There is a brown bag in the garden.

The class went for a picnic.

Deal- The deal made the oven cheap

Tall-Ravi is a tall boy

The round object is a frisbee.

Colours Class 3 NCERT Solutions in English

Question 12. Just like us, words also have friends. We can find many friends for words by placing them together and reading them. We will find that these words have a new meaning. For example- Black is friends with the word Board making ‘Blackboard’ Let us find some words and their friends. Identify the given picture and join the words together. Write the new words formed in the given space.

NCERT Class 3 English Santoor Chapter 1 Colour Question And Answer Question 11What color is grass?

NCERT Solutions For Class 3 English Santoor

Santoor Class 3 English Book Question Answer

Class 3 English Question Answer Unit 1 Fun with Friends

NCERT Solutions Class 3 English Unit 2 Toys and Games

NCERT Class 3 English Solutions Unit 3 Good Food

Class 3 English NCERT Solutions Unit 4 The Sky